Den svenska julen

Många länder firar jul men hur och vilka traditioner som knyts ihop med julen skiljer sig från land till land. Vi firar inte ens jul på samma sätt som i våra grannländer. I Sverige har vi skapat en egen tradition och kultur runt julen samtidigt som julen tillåts utvecklas och förändras med tiderna. 

Julen då

Förr i tiden firades vintersolståndet, innan kristendom kom till landet. Dock vet vi inte så mycket om hur vintersolståndet firandes annat än med mycket mat och dryck. Efter kristendomen kom blev det istället ett julfirande och det har vi fortsätta med sedan 1100-talet.

Förr blandades de gamla sederna med nya intryck från Europa. Förr brukade man gå gata upp och gata ned för att hälsa och önska god jul, från varje hem fick man med sig en gåva av något slag. Större gods hade julhögar till sina anställda och därifrån har vi sedan fått julklappar som ligger under granen.

Tomten kom inte till det svenska firandet förrän på 1800-talet då julfirandet tog fart på allvar. Jultomtens vita skägg och röda dräkt kom inte förrän Coca Cola introducerade sin rödbeklädda tomte. Innan dess var han klädd i gråa kläder och var mer lik svenska historiens mytologiska småtomtar.

Vi har länge haft granar i hemmen, tidigare pyntades de med levande ljus och godis och var otroliga brandrisker. Det är också gammal tradition att servera julskinka, en förmån till sig själv att få färsk skinka och slippa det saltade köttet som man annars åt.

Julen nu

Idag är julen mycket mer flytande. En del följer traditionens spår till punkt och pricka: granen kläs kvällen innan julafton, inget julpyntande före första advent och midnattsmässa på julafton.

Andra har valt att skapa sina egna, personliga traditioner, inte minst på grund av det mycket större utbudet som finns idag. Vi påverkas mycket av USA och har till viss del anammat en del av deras traditioner. Julen har till viss del blivit ett kalas för de mindre barnen. Det säljs ballonger med julmotiv hos Ballongkungen för dem som vill pynta storslaget och på julbordet kan det lika gärna serveras tacos om det passar husets smaker bättre. Efter hundratals år av traditioner börjar vi bryta mot dem allt mer och plötsligt är varje hems jul ett individuellt firande där alla kan delta.