Cykelkultur

Cykling är ett populärt träningssätt för många. Men det är inte bara träningsintresserade som har byggt upp en slags kultur kring cykeln.

Cykeln är en aktiv del av miljön och hur du kan göra din del för miljön. Genom att välja cykeln istället för bilen får du många poäng som miljömedveten person. Du minskar ditt eget avtryck på miljön och kan också vara en del i beslutet andra tar när de står inför valet mellan cykel eller bil.

När du väl börjar cykla till jobbet kommer du märka en förändring i dig själv. Du kommer att känna hur din hälsa förbättras av detta. Ju längre du har till jobbet, desto mer effekt får det på din kondition och muskulatur. Om du klarar av att cykla året runt kan du nästan strunta i gymmet om du åker mer än 2-3 kilometer varje dag. I större städer är det vanligt att cykeln tar mycket kortare tid än kollektivtrafiken där du behöver byta tunnelbana eller buss för att komma fram. Med cykeln glider du genom gatorna och på vintern finns det plogade vägar att ta.

Sedan tar du detta ett steg längre. Det finns ibland förmåner för företag som väljer att hyra ut eller erbjuda cyklar till de anställda som väljer att ta cykeln till och från jobbet. Det är helt kostnadsneutralt för företaget och som anställd dras kostnaden från bruttolönen. Du och dina medarbetare blir alltså uppmuntrad av företaget och får hjälp med kostnaden att ha en cykel! Och plötsligt har du skapat en cykelkultur på arbetet.

Dags att ta kulturen vidare till privatlivet. Ta med familj eller vänner på cykelturer på helgerna. Det är mysigt och bra motion, samtidigt som du kombinera det med upptäcktsfärder eller använda cykeln som ett medel för att ta dig till platser såsom stranden, bion eller puben. Du behöver bara prova på cyklingen några gånger för att cykelkulturen ska bita tag i dig och bli en del av ditt liv!