Bokkultur

Vi älskar böcker. Böcker skapar och omdefinierar kultur och livet i sig. Det finns mycket styrka i det skrivna ordet och hur det produceras och skrivs utvecklas kontinuerligt.

Den gamla kulturen – Nobelpriset

Det pågår än i dag men Nobelpriset i litteratur har en lång lista med vinnare och anses vara ett av de mest prestigefyllda priserna som en författare kan vinna. Nobelpriset startades av Alfred Nobel genom hans testamente. Det första priset delades ut 1901. Varje år samlas flera ledarmöten från Svenska akademin, akademiker och professorer för att bedöma vilken bok och författare av de inkomna förslagen som bäst förtjänar priset. Pristagaren får sitt pris av Sveriges kung och vinner även en prissumma på cirka 8 miljoner kronor. Man kan inte söka priset utan måste nomineras av någon annan.

Det nya – Egenpublicering

I dagens läge är inte så många som söker efter Nobelpriset. Det brukar inte komma in mer än 350 förslag för priset varje år. Istället har många amatörer drömmen om att helt enkelt publiceras, något som nästan är svårare. Att debutera brukar ta flera år och det är inte säkert att första boken säljer mycket. Det svåra är att förlagen satsar på författarskap, inte enstaka böcker, så man måste bevisa mycket med sitt första manus.

Den nya kulturen har då blivit att ge ut sina egna böcker och en av de största på marknaden är Vulkanmedia. De skräddarsyr gärna din publicering så du får med alla delar som du anser att din debut behöver, exempelvis: korrekturläsning, distribution, marknadsföring och fritt val av papper och omslag. Och förlagen verkar ha nappat på idén också, åtminstone Bonnier. Alexandra Torstendahl från Bonnier går in med miljonbelopp i Vulkan och får därmed en plats i styrelsen.

Bokkulturen skiftar hela tiden och det verkar bli lättare för amatörförfattare att bli hörda. Och det gillar vi!